Šta je AdBlue tečnost i čemu služi?

Kupili ste dizel automobil koji je proizveden nakon 2015. godine? Vijerovatno ćete morati koristiti AdBlue tečnost. Šta je to, i zašto vam je potrebna? U ovom članku Vam donosimo odgovore na ova pitanja.

Za šta se koristi AdBlue?

AdBlue je netoksična tečnost koja pomaže u čišćenju izduvnih gasova, ona se ubrizgava direktno u izduvni sistem automobila sa dizel motorima. Većina proizvođača ugrađuje u svoje automobile AdBlue sistem, kako bi ispoštovali standard za Euro 6 emisiju.

Koji je tačno sastav ove tečnosti? Ova tečnost uglavnom sadrži vodu i ureu, koja se koristi kao dio selektivne katalitičke redukcije (SCR). SCR razgrađuje dušikov oksid koji proizvode dizel motori tako što ubrizgava male količine AdBlue u izduv, pretvarajući dio štetnih emisija u vodu i dušik.

AdBlue tečnost se pokazala veoma efikasnom, jer smanjuje emisije NOx iz dizel automobila.

Koji automobili koriste ovu tečnost?

Samo automobili sa dizel motorima imaju ugrađe ovaj sistem, jer dizel motori proizvode mnogo više štetnih gasova od benzinskih motora. Većina automobila sa dizel motorima koji su proizvedeni nakon 2015. godine koriste AdBlue, jer pomaže u smanjenju emisije NOx i usklađenost sa Euro 6 standardom.

Kada se dopunjava ova tečnost?

Gotovo svaki automobil koji koristi AdBlue tečnost, ima ima indikator na instrument tabli, koji vas upozorava da li je tečnost pri kraju, a neki automobili će vam pokazati i koliko kilometara možete prijeći prije nego što se tečnost potroši.

Koliko dugo će vam trajati ova tečnos zavisi od više faktora, na primer, veličina rezervoara, potrošnje goriva, kao i vaš način vožnje. Prema nekim procjenama, trebalo bi da trošite oko litar na svakih 1000 km.

Indikator na kontrolnoj tabli (izvor: Pixabaz.com)

Gdje se može dopuniti AdBlue tečnost?

AdBlue tečnost možete dopuniti i sami kod kuće. Može se nabaviti u kanisterima u većini auto servisa, kao i, bolje snabdjevenim benzinskim pumpama. Ispravnost AdBlue tečnosti možete provjeriti tako što potražite kod koji počinje sa ISO 22241 na pakovanju. Poželjno je provjeravati isprravnost tečnosti kako se ne bi oštetio SCR katalizator (koji je skup za zamjenu).

Najćešće rezervoar za dosipanje ove tečnosti se nalazi kod rezervoara za gorivo (dizel), i biće plave boje. Ukoliko ne možete da ga pronađete, potrebno je pogledati uputstvo. Ne možete samo dodati malo AdBluea, jer se neće registrovati na mjeraču. Kada ga dopunite mora biti potpuno napunjen. Tečnost se također neće zadržati za kasnije ako ne iskoristite cijelu bocu.

Podelite sa ostalima
Prevedi »