VUČIJA PLANINA

Planina Trogir

Planina jugozapadno od naselja Blatnice i općini Teslić. Najviši vrh je Kota 1126, slijede ga Kota 1098Balabanovac (1078 m), Veliki Magarac (1010 m) i dr.

Nadmorska visina

0 mnv
Kota
0 mnv
Kota
0 mnv
Balabanovac
0 mnv
Veliki Magarac

U našem vlasništvu je hotel Trogir

KUMAL DOO u svom vlasništvu poseduje i hotel Trogir, koji se nalazi na oko 35km od naše fabrike, a koji ima kapacitet da primi do 30 osoba. Pored planine Trogir, možete obići i Vučiju planinu koja se nalazi na visini od oko 1300 mnv

Potvrdi

Kako do našeg hotela

Okolna mijesta koja možete obići

Bijelo Bučje

Bijelo Bučje je naselje u općini Teslić. Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u njemu je živjelo 508 stanovnika. Čine ga dvije cjeline:  Gornje Bijelo Bučje i Donje Bijelo Bučje. Gornje Bijelo Bučje se nalazi visoko na obroncima Vučje planine, a većina stanovnika se odselila iz tog dijela. Donje Bijelo Bučje se nalazi u donjem toku rječice Žiraje, naročito oko njenog ušća u Veliku Usoru. Takošer je i  iz Donjeg Bučja je veliki broj stanovnika iselio u Srbiju 1980-ih i 1990-ih.

Vučija planina

Vučja planina ima obilježje planinske visoravni, s visinom većom od 1300 metara. Od naselja na Vučjoj planini najveće je Bijelo Bučje, na sjevernim obroncima, a u blizini je i Brić na istoimenom brdu.

Vučja planina je privlačno mjesto za  izletnički turizam. Poznata je i po tome, što se na njoj dugi niz godina održava turističko-privredna manifestacija “Ovnovijada”, koju posjeti i do 10.000 ljudi, a na kojoj posjetitelji mogu promatrati tradicionalne borbe ovnova, izložbe mliječnih proizvoda toga kraja, natjecanja u starim disciplinama kao što su nadvlačenje konopca, skok u dalj, košenje trave i dr. Na Vučjoj planini je početkom 21. stoljeća sagrađeno nekoliko desetaka vikend-kuća.

 

Blatnica

Blatnica je do 1991. potpuno pripadala području opštine Teslić. Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma veći dio bivšeg naseljenog mjesta ostao je u Republici Srpskoj i pripada opštini Teslić, a manji dio je u Federaciji BiH i pripada opštini Zenica.

Blatnica je poznata još i po proizvodnji ovčijeg sira, takozvanog blatničkog sira.

 

Jezera

Jezera su naseljeno mjesto u opštini Teslić, Republika Srpska, BiH. Prema popisu stanovništva iz 2013. naselje više nema stanovnika. Do početka građanskog rata u BiH, u Jezerima je bilo 1044 stanovnika, a nakon 1995, svi stanovnici su bili primorani da napuste svoja ognjišta.

Zaseoci sela Jezera su: Panići, Đukići, Đurići, Jelići, Nedići, Mijići i Kusići. To su ujedno i prezimena porodica, s tim što ima par kuća koje se prezivaju Trivunović i Bagić.

Seoska slava (masla) je: “Silazak Svetoga Duha na Apostole – Pedesetnica – Trojice”, a slava svih porodica je: “Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan”.

Pogledajte kako izgleda naš hotel

Prevedi »