VUČIJA PLANINA

Planina Trogir

Planina jugozapadno od naselja Blatnice i općini Teslić. Najviši vrh je Kota 1126, slijede ga Kota 1098Balabanovac (1078 m), Veliki Magarac (1010 m) i dr.

Nadmorska visina

Kota
0 mnv
Kota
0 mnv
Balabanovac
0 mnv
Veliki Magarac
0 mnv

U našem vlasništvu je hotel Trogir

KUMAL DOO u svom vlasništvu poseduje i hotel Trogir, koji se nalazi na oko 35km od naše fabrike, a koji ima kapacitet da primi do 30 osoba. Pored planine Trogir, možete obići i Vučiju planinu koja se nalazi na visini od oko 1300 mnv

Potvrdi

Kako do našeg hotela

Okolna mijesta koja možete obići

Bijelo Bučje

Bijelo Bučje je naselje u općini Teslić. Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u njemu je živjelo 508 stanovnika. Čine ga dvije cjeline:  Gornje Bijelo Bučje i Donje Bijelo Bučje. Gornje Bijelo Bučje se nalazi visoko na obroncima Vučje planine, a većina stanovnika se odselila iz tog dijela. Donje Bijelo Bučje se nalazi u donjem toku rječice Žiraje, naročito oko njenog ušća u Veliku Usoru. Takošer je i  iz Donjeg Bučja je veliki broj stanovnika iselio u Srbiju 1980-ih i 1990-ih.

Vučija planina

Vučja planina ima obilježje planinske visoravni, s visinom većom od 1300 metara. Od naselja na Vučjoj planini najveće je Bijelo Bučje, na sjevernim obroncima, a u blizini je i Brić na istoimenom brdu.

Vučja planina je privlačno mjesto za  izletnički turizam. Poznata je i po tome, što se na njoj dugi niz godina održava turističko-privredna manifestacija „Ovnovijada“, koju posjeti i do 10.000 ljudi, a na kojoj posjetitelji mogu promatrati tradicionalne borbe ovnova, izložbe mliječnih proizvoda toga kraja, natjecanja u starim disciplinama kao što su nadvlačenje konopca, skok u dalj, košenje trave i dr. Na Vučjoj planini je početkom 21. stoljeća sagrađeno nekoliko desetaka vikend-kuća.

 

Blatnica

Blatnica je do 1991. potpuno pripadala području opštine Teslić. Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma veći dio bivšeg naseljenog mjesta ostao je u Republici Srpskoj i pripada opštini Teslić, a manji dio je u Federaciji BiH i pripada opštini Zenica.

Blatnica je poznata još i po proizvodnji ovčijeg sira, takozvanog blatničkog sira.

 

Jezera

Jezera, smještena u slikovitoj opštini Teslić, Bosna i Hercegovina, zračila su živopisnom atmosferom tokom zlatnih godina 80-ih. Ovaj idilični kutak nije samo bio naselje, bio je pravo blago s impresivnom turističkom infrastrukturom.

S ponosom su posjedovala ski lift, pravu oazu za zaljubljenike u skijanje. Njihova staza za skijanje ne samo da je nudila uživanje u brzim spustevima, već je bila i mjesto gdje su se stvarale uspomene. Udoban dom za spavanje bio je poput tople oaze nakon cjelodnevnog skijaškog užitka, pružajući posjetiocima osjećaj topline i udobnosti.

Ovaj rajski kutak postao je neodoljiva destinacija za ljubitelje zimskih sportova, privlačeći posjetitelje svojom čarobnom atmosferom i sjajem.

Pogledajte kako izgleda naš hotel

Prevedi »