Šta boja ulja i dima iz auspuha govori o vašem automobilu

Miris i boja ispuha govore puno, baš kao i boja ulja u motoru.

Izuzmemo li „wartburg“ i „trabant“ kao najpoznatije marke modela s dvotaktnim motorima i karakterističnim zvukom, slična aroma mirisa iz drugih automobila govori kako nešto nije u redu s motorom automobila. 

Plavi dim je gotovo neizostavna kulisa najslabijeg „yuga“, popularne 45-ice, a prati ga karakterističan miris kao posljedica sagorjevanja ulja u komori za sagorjevanje. To nije dobro iz više razloga, a bitan je da postoji opasnost gubitka ulja. Manjak ulja znači slabije podmazivanje motora, pa je važno reagovati što prije, posebno kod novijih motora kod kojih je popravka gotovo neizvediva.

Beli dim je najčešće posljedica neispravnog pečata glave motora, što uzrokuje prodor rashladne tečnosti u unutrašnjost motora. Moguća posljedica je pregrjevanje motora. Izuzetak su kada dolazi do isparavanja nakupljenog kondenzata. 

Crni dim je vezan za preveliku količinu goriva pa treba provjeriti sastav ubrizgavanja i filter goriva. Popravka nije skupa. Kod dizelaša je uzrok nakupljen čađ.

Prvo što treba provjeriti je filter vazduha, a tek potom sistem ubrizgavanja. Po pravilu crni dim jedini govori da popravka neće biti skupa. 

Sve rečeno upućuje da pratite nivo tečnosti u prostoru motora, ali i potrošnju goriva koja ne smije oscilovati više od 20 odsto. Pratite li rečeno, ali i miris i boju izduvnih gasova, bićete brži od signalne lampice i na vreijme ćete otići kod majstora. 

Boja ulja

Čisto ulje možemo vidjeti na šipkama za mjerenje kod novih automobila gdje ga je teško i očitati na mernoj šipki. Takođe, motori s gasnom instalacijom imaju duže čisto ulje, ali to ne znači da ne morate redovno da ga mijenjate. 

Ukoliko vozite dizelaša, ulje nakon zamjene najčešće nije čisto, svetložuto kao novo, ali ne sumnjajte u mehaničara, zaista je stavio novo ulje. To samo znači da je ulje „pokupilo“ čađ i vezalo je, čime se spriječava nakupljanje naslaga. Pri tome čađ u ulju nema negativan uticaj na svojstva ulja.

Ukoliko treba da dolijete ulje, ne štedite. Kupite ono koje već imate u motoru, odnosno ono koje je odredio proizvođač. Izuzetak su hitni slučajevi kad nemate dovoljna ulja u motoru, a nemate izbora, tada je dobro svako ulje. 

Najjednostavnije je redovno pratiti stanje ulja u motoru i po potrebi imati spremno za dolivanje. Neki motori uprkos tome što su ispravni jednostavno troše ulje. 

Izvor: index.hr

Podelite sa ostalima
Prevedi »