Budućnost automobila sa unutrašnjim sagorjevanjem

Sintetička goriva iz zelene električne energije čine benzinske i dizel motore gotovo klimatski neutralnim.

Razmatranja tokom čitavog životnog ciklusa vozila pokazuju: S obzirom na trenutni miks električne energije i potrošnju energije za njihovu proizvodnju, plug-in hibridi i čisto električni automobili su još uvijek vrlo blizu vozilima s benzinskim ili dizel motorima u smislu emisije CO2. Korištenjem sintetičkih goriva, konvencionalni pogoni bi čak mogli postati klimatski prihvatljiviji od svojih kolega na električni pogon. Benzin i dizel iz obnovljive električne energije omogućavaju održiviji drumski saobraćaj.

Održiva budućnost za benzinske i dizel motore

Vozila s benzinskim i dizel motorima sada imaju jasne CO2 prednosti, posebno u proizvodnji. U kombinaciji sa održivim gorivima, mogli bi da daju značajan doprinos zaštiti klime u srednjem roku. To je upravo ono što bi sintetički benzin, koji se može proizvesti korištenjem obnovljivih izvora energije, trebao omogućiti: U prvom koraku, vodonik se stvara iz vode putem elektrolize koristeći zelenu električnu energiju. Uz pomoć CO2, ovo se prvo može pretvoriti u metanol, a sintetički benzin se potom može proizvesti iz metanola – ovo pretvara CO2 koji ugrožava klimu u sirovinu za mobilnost.

Emisije CO2 u sektoru mobilnosti moraju se smanjiti: svi stručnjaci se slažu oko toga. Ali koji su najbolji načini za postizanje ovog cilja? Kratkoročno gledano, elektromobilnost tome ne može značajno doprinijeti jer je do sada na cestama daleko premalo električnih automobila – visoki troškovi, kratki domet i dugo vrijeme punjenja na punionicama odvraćaju mnoge potencijalne kupce. Ali postoji još jedan aspekt: ako bolje pogledate, vozila na električni pogon trenutno jedva da su korisna za klimu. Jer ako zbrojite sve emisije CO2 tokom njihovog životnog ciklusa, dobijate vrednosti koje su vrlo bliske onima kod vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Klimatske prednosti i balansiranje energetske mreže

Vozila sa benzinskim i dizel motorima sada imaju jasne prednosti CO2, posebno u proizvodnji. U kombinaciji sa održivim gorivima, mogli bi da daju značajan doprinos zaštiti klime u srednjem roku. To je upravo ono što bi sintetički benzin, koji se može proizvesti korištenjem obnovljivih izvora energije, trebao omogućiti: U prvom koraku, vodonik se stvara iz vode putem elektrolize koristeći zelenu električnu energiju. Uz pomoć CO2, ovo se prvo može pretvoriti u metanol, a sintetički benzin se potom može proizvesti iz metanola – ovo pretvara CO2 koji ugrožava klimu u sirovinu za mobilnost.

Osim pozitivnih učinaka na klimu, sintetička goriva iz obnovljivih izvora energije imaju još jedan pozitivan učinak: višak zelene električne energije može se koristiti za njihovu proizvodnju – i na taj način uravnotežiti ponudu i potražnju u elektroenergetskoj mreži kroz sektorsko povezivanje mobilnosti i proizvodnje energije.

Podelite sa ostalima
Prevedi »