Ovo su dvanaest modela koji će zauvijek prestati da se proizvode

Vijerovatno ni sanjali niste da će pojednin proizvođači automobila da prestanu sa proizvodnjom svojih najpopularnijih modela, VolksWagen od Passata limuzine, Ford od svog popularnog modela Mondea, kao i Škoda od Fabije kombi? Ovo su samo neki od modela koji će uskoro nestati sa tržišta

Uz elektromobilnost i beskrajnu ekspanziju SUV-ova, rasponi modela prolaze kroz najveće promjene u posljednjih nekoliko desetljeća. Prošla su vremena stalnog širenja ponude. Danas dodavanje potpuno novog automobila u njega obično znači uklanjanje drugog. Dakle, što treba izbrisati?

1. VolksWagen Passat

Potražnja za limuzinama srednje klase popularnih evropskih marki pala je do te mjere da će čak i simbol ovog segmenta, Passat s četiri vrata, nestati iz ponude. Sljedeća generacija ovog automobila bit će ponuđena samo kao karavan (Variant i njezina verzija – Alltrack).

Brojke govore sve. Godine 1997. Passat je imao gotovo 20 posto udjela u  Volkswagenovoj prodaji u zapadnoj Evropi. U 2020. taj je udio diljem Evrope pao na oko 9 posto. Ipak, karavan je i dalje vrlo popularan, pa je njegovo mjesto u devetoj generaciji Passata sigurno.

Uostalom, limuzina nije pratila Passat od samog početka. Ova se verzija pojavila drugoj generaciji, a u početku se zvala Santana.

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
VolksWagen Passat limuzina (Foto: Pixabay)

2. Volkswagen Tiguan Allspace

Zašto neke verzije popularnih automobila neće dobiti nasljednika? Jer možete još bolje pristupiti tematici.

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
Volkswagen Tiguan Allspace (Foto: automobili.ba)

Sljedeća generacija Tiguana pojavit će se 2023., ali ovoga puta proširena Allspace verzija neće biti u ponudi. Zamijenit će ga poseban model. Bit će to evropska verzija Tayrona koja se nudi u Kini. Takav potez omogućit će Volkswagenu da se još učinkovitije takmiči u stalno rastućem segmentu SUV-ova srednje veličine.

3. Volkswagen Touran

Do 2024. jedan od najprodavanijih kompaktnih monovolumena u evropskoj historiji otići će u historiju. Ako kupac danas bira između prostranog MPV-a ili prostranog SUV-a, kupit će ovo drugo. Touranovo mjesto zauzet će novi Tiguan i Tayron.

U 15 godina prodaja Tourana u Evropi pala je gotovo dva i pol puta, sa 182,1 hiljada komada u 2004. na 73,3 hiljade automobila u 2019

Time će to biti drugi monovolumen izbačen iz evropske ponude Volkswagena, nakon Golfa Sportsvana.

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
Volkswagen Touran (Foto: Pixabay)

4. Smart ForFour

Proizvodnja jedinog smarta s četiri vrata završila je u decembru 2021. Malo je vjerojatno da će biti direktnog nasljednika. Prazninu koju je ostavio djelomično će popuniti veći segment, prvi serijski SUV u historiji smarta, koji se očekuje u jesen 2022. godine.

Prije 17 godina, tačnije, 2005., smart je predstavio skicu za SUV nazvan ForMore, ali automobil nije nikada napravljen.

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
Smart ForFour (Foto: Wikipedia)

5. Škoda Fabia Combi

U početku Škoda nije namjeravala proširiti asortiman četvrte Fabije s Combijem. Kasnije se proizvođač predomislio, sada se ovaj model više ne planira. Zašto? Može se samo nagađati da bi to bila nepoželjna konkurencija Škodi Scali i Kamiqu.

Tako će karoserija Fabije IV predstavljene 2021. godine biti najmanja u historiji ovog modela. Combi je s nama već tri generacije (karavan treće generacije je još uvijek dostupan kao Fabia Combi Classic), limuzina samo jedna (2001-2007).

RS verzija, koja je kruna ponude Fabie I i II, neće se vratiti u ovu urbanu ponudu Škode. Hot hatch ne bi imao dovoljno visok udio u prodaji modela, a ne bi ni smanjio prosječnu Škodinu emisiju ugljičnog dioksida.

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
Škoda Fabia Kombi (Foto: www.netcarshow.com)

6. Renault Twingo

Renaultov plan za 2025 ne predviđa nikakav mini-automobil, što bi moglo značiti dvije stvari: ili Twingo III, koji je prikazan 2014., neće imati nasljednika ili će se pojaviti tek nakon 2025., što je, međutim, malo vjerojatno.

Kako bi zadovoljio buduće evropske standarde emisija, sljedeći Twingo bi trebao imati električni pogon, a onda bi mu cijena bila previsoka za standarde miniauta. Renault će pojačati zastupljenost gradskih automobila. Aktuelnim Cliom, Zoe i Capturom pridružit će se modeli 4 i 5, crossover i hatchback.

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
Renault Twingo (Foto: acemind.net)

7. Renault Talisman

Talisman je zamijenio Lagunu, Lagunu 21, Renault 18… i tako dalje. Što će zamijeniti Talisman? Ništa.

Renaultov proizvodni plan za 2021-2025 uključuje samo dva modela srednje klase. Jedan je klasični SUV (debi: 2023.), drugi – SUV coupe koji se očekuje godinu dana kasnije. Ne postoji tradicionalni automobil srednje klase.

Ono što je iznenađujuće, budući da je potražnja za takvim Renaultom jednostavno pala. U 2019. u Evropi ​​je kupljeno samo 15,6 hiljada Talismana, 15 puta manje od Lagune samo u zapadnoj Evropi 1996. Udio ovog modela u prodaji Renaulta za to je vrijeme pao sa 17,4 posto. na beznačajnih jedan i pol posto. U svakom slučaju, Talisman uskoro izlazi iz ponude. Kao Espace i Twingo. Kad smo već kod Twinga…

Renault Talisman (Foto: Pixabay)

8. Porsche Panamera

Zašto Panamera kad imamo Taycan? Naravno, prvi automobil pokreće motor s unutrašnjim sagorijevanjem (ili hibrid), drugi je električni, ali formula je gotovo ista. Taycan je za samo 9 cm kraći od Panamere i 3 cm širi i niži. Također ima Sport Tourismo verziju.

Između janaura i oktobra 2021. Taycan se u Evropi prodavao gotovo tri puta bolje od Panamere. Zato se čini da će Panamera lako doći do prirodnog kraja svog proizvodnog ciklusa, koji pada oko 2024. godine, a kasnije će je zamijeniti modernizovani Taycan, koji je puno bolji u ispunjavanju budućeg Euro 7 standarda

ovo-su-dvanaest-modela-koji-ce-zauvijek-prestati-da-se-proizvode
Porshe Panamera (Foto: Pixabay)

9. Kia Stinger

Stinger će biti jednokratna epizoda u Kijinom životu. Proizvodnja modela predstavljenog 2017. završit će šest godina kasnije, krajem 2023. Direktnog nasljednika neće biti. Zašto?

Jer Kia već ima novu raketu. Ovo je vrhunska verzija električnog EV6, koji razvija 585 KS i ubrzava od 0 do 100 km / h za 3,5 sekunde. Usto, motor s unutrašnjim sagorijevanjem Stinger nije hit u Europi. U razdoblju januar-oktobar 2021. na našem kontinentu prodano je samo 1057 Stingera!

To znači da su Ferrari F8 Tributo (1676 automobila) i Lamborghini Urus (1180 automobila) bili popularniji od ove Kie.

Kia Stinger (Foto: Wikipedia.org)

10. Jaguar XE

Kada je debitovao 2014., bio je Jaguarova velika nada za uspjeh u srednjoj klasi. Sedam godina kasnije situacija je sljedeća: od januara do oktobra 2021. u Evropi je prodano tačno 1756 XE modela. To je čak 60 puta manje od BMW-a serije 3. Čak ni u samoj gami Jaguara XE ne igra veliku ulogu, čini samo 5,4 % njegove prodaje.

XE zato neće imati nasljednika. U svakom slučaju, od 2025. cijeli asortiman ovog proizvođača čeka revoluciju. U skladu s novom strategijom nazvanom “Reimagine”, Jaguar će biti pozicioniran još više, što znači i dolazak novih modela.

Jaguar XE (Foto: Wikipedia.org)

11. Ford Mondeo

Po prvi put od pamtivijeka, Ford neće nuditi tradicionalni model srednje klase u Evropi. Proizvodnja Mondea završit će u martu 2022 i ne planira se izravan nasljednik. Iznenađujuće? Ne kada pogledate statistiku prodaje. Ford je u 2019. prodao gotovo osam puta manje Mondea u Evropi nego samo u zapadnoj Evropi 23 godine ranije (svi podaci u tekstu: JATO Dynamics iz Automotive News Europe). 1996. Mondeo je bio svaki peti Ford kupljen u zapadnoj Evropi, 2019. – svaki 25. u Evropi!

SUV-ovi: Kuga, Mustang Mach-E i Explorer će preuzeti nakon Mondea.

Ford Mondeo (Foto: Pixabay)

12. Audi A1

Audijeva avantura u klasi gradskih hatchbacka niz je oproštaja i povratka. Prvo smo imali Model 50, koji se proizvodio samo četiri godine (1974.-1978.). Nakon toga, kompanija je nestala iz ovog segmenta više od dva desetljeća. A2 je debitovao 2000 godine, ali se nije predugo zadržao na tržištu – tek 2005. Nakon pet godina Audi se vratio gradskim automobilima s modelom A1 predstavljenim 2010. godine.

Druga (i sadašnja) generacija ovog automobila debitovala je 2018. godine. Drugi i vjerojatno zadnji, jer prema “Automotive News Europe” nasljednika neće biti.

Uskoro će se uvesti novi standard emisija, odnosno Euro 7, koji bi se mogao pokazati toliko strogim da će se u gradskom automobilu morati koristiti električni pogon, preskup za ovu cjenovnu klasu. Tako bi A1 mogao nestati 2025. godine.

Prostor nakon A1 djelomično će popuniti kompaktni električni hatchback, koji je razvoj prototipa Audija AI: ME.

Audi A1 (Foto: Pixabay)

Izvor: automobili.ba

Podelite sa ostalima
Prevedi »