Od 1.11.2022. godine obavezna je zimska oprema na teritoriji BIH

Od 1.11.2022.godine obavezna je upotreba zimske opreme na teritoriji BIH. Ukoliko ne posjedujete zimsku opremu od trenutka kada je ovo pravilo stupilo na snagu, možete biti novčano kažnjeni, pa čak i isključeni iz saobraćaja.

Ovo se odnosi na sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje obaveznu zimsku opremu, a podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod obaveznu zimsku opremu mogu biti uključene i gume za ljetnu upotrebu na sva četiri točka s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trenja pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Ukoliko ne posjedujete zimsku i drugu propratnu opremu predviđena je novčana kazna, a dodatna mjera može biti i isključivanje vozila iz saobraćaja.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, u skladu sa zakonskim odredbama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. aprila.

Zakažite vaš termin kod nas za zamjenu zimskih pneumatika

Kao što znate, Kumal doo pored toga što se bavi proizvodnjom izduvnih sistema, on ima i auto servis. Ukoliko još niste zamjenili vaše ljetne pneumatike zimskim, možete zakazatii vaš termin za zamjenu pneumatika pomoću našeg servisa za zakazivanje.

Treba da znate

Vozilo ostvaruje kontakt sa cestom preko pneumatika (guma), odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom.

Prva stavka na koju treba obratiti pažnju jesu gume. Kada je temperatura niska, ispod 70 ljetna guma gubi elastičnost, postaju prekrute, pa je samim tim koeficijent prijanjanja niži. Kočioni put postaje duži, a samim tim teže upravljanje vozilom. Zbog toga je potrebno ljetne gume zamjeniti zimskim. Potrebno je provjeriti da li je na gumama dovoljna dubina profila, i da li je zrak u gumama odgovarajući. Potrebno je da guma ima najmanje 4 mm profil, a pritisak treba biti veći za 1.15 bara.

Povećajte pritisak u gumama do vrijednosti koju preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Guma sa odgovorajućim pritiskom pruža najbolje prijanjanje za podlogu i onemogućava oštećenje točka prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak. Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih karakteristika vozila.

Izvor: avaz.ba, bihamk.ba

Podelite sa ostalima
Prevedi »