URADI SAM: Kako samostalno popraviti probušen auspuh

Većina vozača se bar jednom susrela sa ovim problemo, jer je izduvni sistem automobila svakodnevno pod dejstvom visokih temperatura, pa nije neobično da se nakon nekoliko godina metalni delovi auspuha istroše i počnu propuštati izduvne gasove na mestima gde to nije poželjno.

Ova situacija može imati neželjene efekte iz nekoliko razloga. Prvi razlog, probušen auspuh stvara nepodnošljivu buku. Drugi razlog, izduvni gasovi koji izlaze kroz probušen auspuh nisu dovoljno pročišćeni, što dovodi do većeg zagađenja okoline. I treći razlog, izduvni gasovi koji izlaze iz probušenog auspuha mogu dopreti u unutrašnjost kabine, što može biti veoma štetno po vaše zdravlje.

Iz tog razloga je veoma bitno da identifikujete gde je Vaš auspuh probušen i da preuzmete neophodne korake kako biste ga popravili. Iako većina misli da je za to potrebno umeće zavarivanja, i majstorsko umeće, to ne mora uvek biti tako. Osim ako izduvna cev nije nije u potpunosti prekinuta i odvojena, postoji mogućnost da samostalno popravite auspuh.

KORACI

Prvi korak je postavljanje usisivača na cev auspuha i uključivanje načina duvanja vazduha umesto usisavanja. Na taj način ćete stvoriti kontra pritisak koji će vam pokazati gde se nalaze rupe na vašem auspuhu. Nakon toga, vodu pomešanu sa sapunicom možete prskati po izduvnom sistemu. Svako mesto gde se pojave mehurići ukazuje na prisustvo rupe kroz koju izduvni gasovi izlaze.

Kada to identifikujete, vreme je da popravite te rupe, a postoji nekoliko metoda za to. Za manje rupe možete koristiti različite tečne metale koji se stvrdnu i mogu izdržati visoke temperature, vlagu i so. Ako je rupa veća, kao što je ispod vozila ili na samom loncu, možete koristiti trake za izolaciju auspuha ili posebne metalne spojnice kako biste prekrili oštećenje.

Podelite sa ostalima
Prevedi »